Velký výběr vína a sektů, destilátů, tabáku a doutníků, slaných i sladkých delikates nejen pro požitkáře.

Svatomartinská sezóna po gurmánsku: víno k huse, kachně i zvěřině

Máme tu listopad a s ním i brzké večery, které lákají zůstat doma, dát si něco dobrého k jídlu a nalít si skleničku vína. Pokud už se i vám sbíhají sliny, ale nevíte, jaké víno bude nejvíce ladit ke svatomartinské huse či třeba zvěřině, jste na správném místě. Pojďme se podívat na vydatné podzimní pochoutky a vína, která k nim pasují tak dokonale, že se i domácí večeře rázem promění v gurmánský zážitek.

Svatomartinská husa aneb začněte sezónu klasikou

Nejspíš s námi budete souhlasit, že svatomartinská husa je prostě podzimní klasika. Křehké maso, křupavá pečínka, červené zelí a bramborový knedlík, který se rozplývá na jazyku… K dokonalosti chybí už jen správně zvolené víno.

K huse se hodí vína s plnější chutí a příjemnou kyselinkou, která vyváží její tučnost. Sáhnout můžete po Svatovavřineckém nebo Frankovcečervených vínech s ovocnou chutí, která si s husou skvěle rozumí. Pokud dáváte přednost jemnějším tónům, zkuste Modrý Portugal nebo Pinot Noir, která jídlo doplní, ale nepřebijí. Milovníci bílého vína mohou sáhnout po Ryzlinku rýnském nebo Rulandském bílém.

Tip:

Až dojíte, nechte si trochu místa na přípitek jemným rumem nebo brandy. Budou ideální tečkou za svatomartinskou klasikou.

Kachna, krkovice a další podzimní lahůdky

Husa samozřejmě není jediným pokrmem, který můžete v listopadu servírovat k nedělnímu obědu. Oblíbenou stálicí českých kuchyní je také kachna, pomalu pečená krkovice nebo vepřová žebírka.

K těmto jídlům se hodí vína s ovocnou chutí a o něco výraznějším tělem. Sázkou na jistotu bude Modrý Portugal, výborně funguje i Zweigeltrebe, víno s kořeněnými tóny, které si dobře rozumí s pomalu pečeným masem. Kdo má rád plnější vína, může sáhnout po Merlotu.

Pokud hledáte jednu láhev, kterou si otevřete už k polévce a dopijete u hlavního chodu, zkuste suché Rulandské bílé nebo lehké růžové víno.

Doporučujeme k přečtení: Jak připravit dokonalý svařák doma

Vůně skořice, hřebíčku a červeného vína k podzimu prostě patří. Naučte se připravit dokonalý svařák, který vás zahřeje i potěší.

Když přijde chuť na něco divočejšího

Máte-li rádi staré české filmy, možná jste u snímku Slavnosti sněženek dostali chuť na zvěřinu. A ať už se rozhodnete k masu podávat zelí nebo šípkovou omáčku, chybět nesmí víno s pořádným charakterem. Trefou do černého budou plnější vína s výraznější chutí a lehce zemitými tóny. Skvěle funguje Cabernet Sauvignon nebo Syrah, výbornou volbou je i Malbec, kulaté víno s ovocnými tóny.

Ať už si letos pochutnáte na huse, kachně nebo zvěřině, správně zvolené víno se postará o dokonalý gurmánský zážitek. Tak na zdraví a dobrou chuť!

Doporučujeme k přečtení: Jak si zpříjemnit podzimní ráno: káva jako malý rituál

Když se venku ochladí, zahřejte se po ránu šálkem kvalitní kávy. Inspirujte se, jak si z ranní kávy udělat malý rituál.

< Zpět na seznam aktualit

00.00 KčPlatit

Rozsáhlá síť prodejen

Zákaznická linka

+420 725 744 315

denně 6:00 – 15:30 hod

Newsletter

Zde se můžete registrovat k odběru novinek a neunikne Vám žádná akční nabídka a sleva!