Velký výběr vína a sektů,
destilátů, tabáku a doutníků,
slaných i sladkých delikates
nejen pro požitkáře

Hlavní menu
Katalog   

Rady a tipy


 

Rozdělení vín dle jakosti

  • jakostní odrůdové – víno musí obsahovat 85 % a více z uvedené odrůdy vinné révy. Má vyšší cukernatost moštu.
  • crianza – červená vína která zrála minimálně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců v sudu. Bílá vína jsou stará minimálně 1 rok, z toho také 6 měsíců zrála v sudu. Crianza se vyrábí z nejlepších hroznů sezóny.
  • reserva – barikovaná vína, která zrála 3 roky a déle, z toho alespoň 12 měsíců v sudu. Tyto vína se vyrábí z obzvlášť kvalitních hroznů sezóny.
  • gran reserva –barikovaná vína, která zrála 5 let a více, z toho 18 měsíců v sudu. Tato vína se vyrábí pouze z vybraných hroznů, takto kvalitní bobule se však neurodí každý rok, jde o výjimečná vína.
  • ledové víno – sklízí se zmrzlé hrozny při teplotě -7 až -9 °C a nesmí rozmrznout ani při lisování moštu. Ledová vína obsahují více jak 27° cukru a ne každý rok jsou podmínky pro jejich sklizeň. Proto jsou atraktivní a dražší.
  • gran cuvée – víno, k jehož výrobě bylo použito dvou až tří odrůd vinné révy tak, aby vzniklo celkově vyvážené a scelené víno.
  • výběr z bobulí – ručně sklízené hrozny, které zrají tak dlouho, až dosáhnou cukernatosti alespoň 27°. Jsou to plná vína s vyšším obsahem cukru vhodná k archivaci.
  • pozdní sběr – hrozny se sklízí až když jejich cukernatost dosáhne nejméně 21°. Bývají to plná, extraktivní, suchá či polosuchá vína
  • stolní – víno s nejmenší cukernatostí moštu, dnes již se toto označení oficiálně nepoužívá

 

Dělení vín dle barvy

  • bílé – víno z bílých, růžových, červených nebo modrých hroznů. Při výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získá se tak čistý vinný mošt ke kvašení
  • červené – víno vyrobené z modrých hroznů. Před lisováním se rmut nechá několik dní fermentovat (nakvasit), aby se uvolnilo barvivo ze slupek. Doba fermentace je od několika hodin až po 1 měsíc. Čím delší fermentace, tím více se uvolní barviva
  • růžové (rosé) – víno růžové barvy se vyrábí převážně metodou omezené fermentace rmutu modrých hroznů. Může se vyrábět také scelováním, což je míchání červených (tichých) a bílých (šumivých) vín. Další metodou výroby je lisování celých hroznů vlastní vahou v tanku, tzv. krvavé rosé

 

Dělení vín dle způsobu výroby

  • tichá vína – klasická bílá, růžová a červená vína.
  • šumivá – sekty vyráběné klasickou nebo tankovou metodou (Cava, Prosecco, Champagne).
  • kořeněná – např. Cinzano, Martini, podávají se nejčastěji jako aperitivy.
  • dolihovaná (fortifikovaná) – Portské, Cherry, podávají se jako aperitivy nebo digestivy.

 

Polosuché či polosladké?

  • suché – do 4g zbytkového cukru na litr a nebo do 9 g zbytkového cukru na litr, jestliže celková kyselost je nejvýše o 2 g nižší než obsah zbytkového cukru
  • polosuché – do 12 g zbytkového cukru na litr a nebo do 18 g zbytkového cukru na litr, jestliže celková kyselost je nejvýše o 10 g nižší než obsah zbytkového cukru
  • polosladké – do 45 g zbytkového cukru na litr
  • sladké – minimálně 45 g zbytkového cukru na litr

 

Rozsáhlá síť
prodejen

Zákaznická linka
+420 725 744 315

Velký výběr vína a sektů,
destilátů, tabáku a doutníků,
slaných i sladkých delikates

Provozovatel e-shopu DON PEALO:
PEAL a.s.
U Plynárny 412/101, Praha 10
Telefon: +420 725 744 315
DIČ: CZ25775634

V našich kamenných prodejnách přijímáme platby
v hotovosti a platebními kartami.

Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.
Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat tabákové výrobky, kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření, elektronické cigarety a alkoholické nápoje.

Elektronická evidence tržeb EET
Podle zákona o evidenci tržeb je od 1.3.2017 společnost PEAL a.s. povinna vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinna zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

 

Webdesign a programování MagicHouse s.r.o.

Vážení zákazníci, vzhledem k aktuální situaci, kdy dochází k prodloužení dodacích lhůt spedičních společností informujeme o termínech dodání:

1/Zakázky s dopravou přepravní službou do Vašich rukou budou doručeny do pátku 21.12.2018 pokud objednáte nejpozději 14.12.2018.

2/Od 15.12. do 28.12.2018 přijímáme objednávky pouze s osobním odběrem ZDARMA na našich prodejnách. Pokud chcete stihnout objednat dárky pod stromeček objednávejte nejpozději do neděle 16.12.2018.

Prohlašuji

že jsem starší 18-ti let.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.

V pořádku