Velký výběr vína a sektů,
destilátů, tabáku a doutníků,
slaných i sladkých delikates
nejen pro požitkáře

Hlavní menu
Katalog   

Rady a tipy


 

Rozdělení vín dle jakosti

  • jakostní odrůdové – víno musí obsahovat 85 % a více z uvedené odrůdy vinné révy. Má vyšší cukernatost moštu.
  • crianza – červená vína která zrála minimálně 2 roky, z toho alespoň 6 měsíců v sudu. Bílá vína jsou stará minimálně 1 rok, z toho také 6 měsíců zrála v sudu. Crianza se vyrábí z nejlepších hroznů sezóny.
  • reserva – barikovaná vína, která zrála 3 roky a déle, z toho alespoň 12 měsíců v sudu. Tyto vína se vyrábí z obzvlášť kvalitních hroznů sezóny.
  • gran reserva –barikovaná vína, která zrála 5 let a více, z toho 18 měsíců v sudu. Tato vína se vyrábí pouze z vybraných hroznů, takto kvalitní bobule se však neurodí každý rok, jde o výjimečná vína.
  • ledové víno – sklízí se zmrzlé hrozny při teplotě -7 až -9 °C a nesmí rozmrznout ani při lisování moštu. Ledová vína obsahují více jak 27° cukru a ne každý rok jsou podmínky pro jejich sklizeň. Proto jsou atraktivní a dražší.
  • gran cuvée – víno, k jehož výrobě bylo použito dvou až tří odrůd vinné révy tak, aby vzniklo celkově vyvážené a scelené víno.
  • výběr z bobulí – ručně sklízené hrozny, které zrají tak dlouho, až dosáhnou cukernatosti alespoň 27°. Jsou to plná vína s vyšším obsahem cukru vhodná k archivaci.
  • pozdní sběr – hrozny se sklízí až když jejich cukernatost dosáhne nejméně 21°. Bývají to plná, extraktivní, suchá či polosuchá vína
  • stolní – víno s nejmenší cukernatostí moštu, dnes již se toto označení oficiálně nepoužívá

 

Dělení vín dle barvy

  • bílé – víno z bílých, růžových, červených nebo modrých hroznů. Při výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získá se tak čistý vinný mošt ke kvašení
  • červené – víno vyrobené z modrých hroznů. Před lisováním se rmut nechá několik dní fermentovat (nakvasit), aby se uvolnilo barvivo ze slupek. Doba fermentace je od několika hodin až po 1 měsíc. Čím delší fermentace, tím více se uvolní barviva
  • růžové (rosé) – víno růžové barvy se vyrábí převážně metodou omezené fermentace rmutu modrých hroznů. Může se vyrábět také scelováním, což je míchání červených (tichých) a bílých (šumivých) vín. Další metodou výroby je lisování celých hroznů vlastní vahou v tanku, tzv. krvavé rosé

 

Dělení vín dle způsobu výroby

  • tichá vína – klasická bílá, růžová a červená vína.
  • šumivá – sekty vyráběné klasickou nebo tankovou metodou (Cava, Prosecco, Champagne).
  • kořeněná – např. Cinzano, Martini, podávají se nejčastěji jako aperitivy.
  • dolihovaná (fortifikovaná) – Portské, Cherry, podávají se jako aperitivy nebo digestivy.

 

Polosuché či polosladké?

  • suché – do 4g zbytkového cukru na litr a nebo do 9 g zbytkového cukru na litr, jestliže celková kyselost je nejvýše o 2 g nižší než obsah zbytkového cukru
  • polosuché – do 12 g zbytkového cukru na litr a nebo do 18 g zbytkového cukru na litr, jestliže celková kyselost je nejvýše o 10 g nižší než obsah zbytkového cukru
  • polosladké – do 45 g zbytkového cukru na litr
  • sladké – minimálně 45 g zbytkového cukru na litr

 

Rozsáhlá síť
prodejen

Zákaznická linka
+420 725 744 315

Velký výběr vína a sektů,
destilátů, tabáku a doutníků,
slaných i sladkých delikates

Provozovatel e-shopu DON PEALO:
PEAL a.s.
U Plynárny 412/101, Praha 10
Telefon: +420 725 744 315
DIČ: CZ25775634

V našich kamenných prodejnách přijímáme platby
v hotovosti a platebními kartami.

Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.

Webdesign a programování MagicHouse s.r.o.

Prohlašuji

že jsem starší 18-ti let.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.

V pořádku